Dobýjaním hradieb slávnostne otvorili 22. ročník festivalu EĽRO

13.07.2012 Kežmarok

Kežmarok 13. júla (TASR) – Slávnostným dobýjaním hradieb dnes v Kežmarku otvorili 22. ročník festivalu Európske ľudové remeslo. Riaditeľ podujatia Igor Kredátus pre TASR uviedol, že tento rok bude prezentované predovšetkým mlynárske a pekárske remeslo. „Každý rok predstavujeme určitý druh remesla a snažíme sa cechy vyberať tak, aby mali v tom roku svoje výročie. Vzhľadom na to, že tohto roku je 405. výročie založenia cechu pekárov a 300. výročie cechu mlynárov, z tohto dôvodu sme venovali tento ročník práve týmto dvom remeslám,“ zdôvodnil Kredátus.

Na nádvorí hradu sa tak predstavia dve súkromné pekárne, v sobotu 14. júla bude v najväčšej kežmarskej pekárni deň otvorených dverí a svoje umenie predstavia na nádvorí hradu aj cukrári. Zastúpenie pekárskeho cechu tu budú mať len regionálni remeselníci. Okrem toho sa predstavia aj dve miestne stredné školy, ktoré sa týmto remeslom zaoberajú.

Okrem pekárov a mlynárov sa v Kežmarku až do nedele 15. júla predstaví celkom 220 remeselníkov v jednotlivých stánkoch po celom námestí. Zastúpenie bude mať celkom 35 remesiel z rôznych kútov Slovenska, ale i zo zahraničia. Kultúrny program doplnia folklórne súbory z 11 krajín, na svoje si prídu i mladšie ročníky, keďže v sobotu večer vystúpi napr. Dara Rolins, Juraj Zaujec a nemecká skupina Captain Jack. „V areáli hradu sú pripravené divadelné predstavenia, večer sa môžu návštevníci tešiť na nočnú prehliadku hradu spojenú s predstavením Krvavé dejiny,“ dodal Kredátus.

Organizátori sa každoročne tešia bohatej návšteve, minulý ročník Kežmarok v rámci festivalu navštívilo do 50.000 ľudí. „Teší nás, že sa nám každoročne darí tento festival v našom meste udržať a tak predstaviť tradičnú výrobu ľudových remesiel a predstavovať tradičnú kultúru,“ uzavrel Kredátus. Tohtoročné EĽRO vyvrcholí v nedeľu o 15. hodine vyhlásením a následnou korunováciou kráľa remesiel.
 
 
 
 
 
 

Vyberte región